Află care sunt beneficiile plăcilor senzoriale pentru dezvoltarea copilului tău

Piața jucăriilor pentru copii este fantastică. Evoluează într-un ritm atât de alert, încât este aproape imposibil să ții pasul cu tot ce apare nou. Atât de multe opțiuni, nenumărate sortimente, o diversitate de forme, culori și materiale…Aș spune că este chiar o provocare să poți alege un cadou sau jucăria potrivită pentru copilul tău.

Și dacă amintim și bugetul…aici piața este atât de ofertantă încât te afli într-o mare dificultate. De la jucării foarte ieftine, unele chiar cu proveniență incertă sau calitate slabă, până la jucării de cea mai bună calitate, realizate cu atenție și grijă pentru copii, din materiale naturale, cu funcționalități care să stimuleze dezvoltarea diverselor abilități, dar și cu prețuri care să reflecte calitatea.     

Ca părinte, ai de făcut nenumărate alegeri când vine vorba de creșterea și educația pe care o oferi copiilor, iar alegerea jucăriilor face parte dintre alegerile deosebit de importante.

De ce? În primul rând, pentru că cei mici învață prin joc și joacă, iar jucăriile sunt cele care le facilitează învățarea. Acesta este modul lor de a înțelege lumea și de a cunoaște tot ceea ce îi înconjoară, explorând, atingând și observând obiecte cu forme și texturi diferite.

Iată de ce este important ca jucăria să aibă, în primul rând, un rol educativ, care să-l ajute să își dezvolte abilitățile de care se va folosi toată viața. De la mișcările grosiere până la motricitatea fină, capacitatea de atenție și chiar răbdarea, sunt toate achiziții ce se dezvoltă treptat, odată cu dezvoltarea copilului tău.

În ultima vreme, observăm cu bucurie o tendință tot mai pronunțată a părinților de a se orienta către jucării din materiale naturale. Jucăriile din lemn, de tip Montessori sau nu, sunt sigure pentru copii, rezistente și se pretează unui număr infinit de jocuri, pe care le poate inventa imaginația unui copil.

Din categoria jucăriilor tot mai preferate de părinți pentru dezvoltarea celor mici fac parte și Busy Board-urile sau Plăcile Senzoriale.  Jucării de tip Montessori, care îi ajută pe cei mici să înțeleagă și să utilizeze obiecte comune, care se regăsesc la tot pasul, în jurul lor, și să învețe experimentând.

Învățarea prin explorare este o activitate pe care copiii o realizează în mod natural, atunci când sunt liberi să-și pună simțurile la încercare, și deprind într-un mod distractiv noțiuni importante despre spațiu și timp, obiecte, oameni și interacțiuni.

Pe o placă senzorială se găsește o întreagă lume care așteaptă să fie explorată pe îndelete. Cu siguranță în mintea celor mici se crează mii și mii de conexiuni care îi ajută să înțeleagă noduri, fermoare, întrerupătoare, chei, prize și alte obiecte care le stârnesc zilnic curiozitatea.

O jucărie pe cât de simplă pe atât de distractivă.

Iată, deci, cât de importante sunt jucăriile potrivite pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor și stimularea neuro-motorie potrivită vârstei lor.

Încă te întrebi cum îi ajută o placă senzorială? 

Descoperă cele mai importante 5 motive pentru care să-i oferi copilului tău o placă senzorială.

1.       Creează conexiuni neuronale importante la nivelul creierului

Se întâmplă ca mulți părinți să nu înțeleagă sau să nu aprecieze simplitatea jucăriilor senzoriale, tocmai pentru că lor li se par banale și nu pot identifica elemente asociate jocului. Pur și simplu nu realizează ce potențial uriaș au aceste jucării.

Jucăriile senzoriale au un impact major asupra dezvoltării propriu-zise a creierului copilului.

Știm deja că în creier sunt mii de neuroni, iar învățarea despre lucrurile din jur prin explorare senzorială creează, la nivel cerebral, conexiuni extrem de valoroase între neuroni. Iar pe măsură ce copilul este expus la tot mai multe astfel de experiențe, și este lăsat să exploreze în voie, aceste conexiuni devin tot mai puternice și îi oferă celui mic capacitatea de a înțelege și de a executa sarcini tot mai complexe.

2.       Susține dezvoltarea timpurie

Știm deja că filosofia Montessori încurajează jocul senzorial care, la rândul lui, susține dezvoltarea sănătoasă a creierului celor mici. Genul acesta de joacă susține fără doar și poate o dezvoltare timpurie a copiilor, atât din punct de vedere cognitiv, cât și a limbajului, a motricității fine și grosiere, sau chiar a capacității de interacțiune socială.

În același timp, joaca senzorială ajută inclusiv dezvoltarea fizică a celor mici. Cum? Foarte simplu.

În timp ce modelează, scormonesc, potrivesc forme, închid și deschid, asamblează și dezasambleaza, își folosesc diverși mușchi, și chiar dacă încă nu vorbesc, ei deja învață, descoperă și înțeleg cum funcționează lucrurile din jurul lor cu ajutorul simțurilor.

Dacă este dispus să împartă jucăria cu alți copii, jucându-se alături de ei va observa modalitatea în care aceștia se joacă cu aceeași jucărie, sau cum găsesc soluții la aceleași activități, care de cele mai multe ori diferă de ceea ce a descoperit el însuși. Ceea ce înseamnă că va putea observa și va descoperi modalități noi de gestionare a aceleiași situații.

Acest lucru susține interacțiunea socială și stimulează dezvoltarea cognitivă.

3.       Stimulează și întărește capacitatea de memorare

Prin repetiție, jucându-se  frecvent  cu aceeași jucărie, memoria este stimulată și antrenată, iar capacitatea de memorare va crește pe măsură ce interacționează tot mai mult cu diferite texturi, gusturi sau mirosuri.

Pe măsură ce exersează și se joacă pe o placă senzorială, va putea să identifice și chiar să folosească ușor obiecte comune, prezente și în viața de zi cu zi. Va știi la ce folosește o priză fără să fie tentat să încerce să introducă creioane sau alte obiecte, va recunoaște întrerupătorul și va putea asocia noțiuni precum lumina/întuneric, zi/noapte prin prisma becului aprins/stins, etc.

Fără să știe, își dezvoltă independența și va avea capacitatea să acționeze singur, în anumite circumstanțe, fără să se pună în pericol.

4.       Îl calmează și îl liniștește (Nici nu trebuie să ne crezi pe cuvânt, doar încearcă!)

Joaca senzorială poate fi o activitate liniștitoare, care să le inducă copiilor o stare de calm. Probabil că fiecare părinte a observat ca metodă sigură de a-l liniști pe cel mic este să-l pună într-o situație  interesantă sau să-i ofere un lucru care să-i stârnească curiozitatea. Dacă nu ai încercat, nu știi ce ai pierdut! Este rețeta garantată, testată și votată, cu 100% rată de succes! 🙂  

Ce copil nu este interesat să descopere lucruri care îl înconjoară? Mai ales dacă descoperă o textura sau o formă interesantă, care îi stimulează simțurile?

De fapt, a fost dovedit prin studii clinice că jucăriile de inspirație Montessori sunt ideale pentru a calma copiii supra stimulați, anxioși, care manifestă frustrări.

Jucăriile senzoriale au acest rol minunat de a le induce o stare de liniște și uneori chiar să atragă somnul. Gândește-te cum se simte copilul tău după ce se joacă în apă, la băiță, înainte de culcare. Joaca în apă este tot o joacă senzorială…care îl liniștește, elimină orice disconfort, stare de agitație sau neliniște, și îl adoarme, nu-i așa?

5.       Copiii se familiarizează cu noțiuni senzoriale uzuale

De câte ori va atinge ceva ud, lipicios, rece, fierbinte, etc., va face asocieri bazate pe noțiunile pe care le-a asimilat anterior cu anumite texturi și caracteristici ale obiectelor. Prin joacă senzorială va putea recunoaște ușor atribute ale lucrurilor din jurul lui și senzațiile asociate. De asemenea va putea identifica similarități și diferențe (cald/rece, ud/uscat, obiecte cu forme identice vs. forme diferite, etc.).

Acum te bate gândul să faci chiar tu o placă?

Atunci poate te întrebi cum ar arăta o Placă senzorială sau Busy Board…și ce ar trebui să pui pe ea, așa-i?

Placi senzoriale. Casuta senzoriala.

În primul rând, o placă senzorială trebuie să fie din lemn, să fie sigură, și să urmeze principii ale filosofiei Montessori, prin care cei mici sunt încurajați ca prin lucruri și obiecte simple să deprindă abilități și cunoștințe noi, explorând pe cont propriu și în propriul lor ritm, folosindu-și imaginația.

Busy board-urile sunt, de fapt, jucării alese cu mare atenție, care să aibă tot timpul o funcționalitate și un scop pentru fiecare acțiune, din care copilul să învețe sau să deprindă o abilitate nouă.

O jucărie simplă, elegantă și naturală, de care copilul să se bucure din plin.

Bun, dar să îți spun și ce poți pune pe placa de lemn. Este, cu siguranță, o jucărie ingenioasă!

  • Poți pune magneți. Se va distra să vadă cum poate lipi de magneți diverse obiecte metalice (ai grijă, însă, la dimensiunea obiectelor și cum le fixezi sau cum le asiguri, ca să nu devină tentații culinare).
  • Încuietori. Provoacă-l cu diverse tipuri de yale, încuietori și lanțuri (adaugă și câteva chei care nu se potrivesc …pentru un plus de dificultate). Le poate lipi apoi de magneți.
  • Texturi. Multe texturi. Diferite materiale, cu texturi tot mai diverse, pentru a studia senzații și diferențe între ele. Ce zici de bucățele de catifea, șmirghel, fetru, hârtie, folie cu bule…etc.? Imaginează-ți surpriza de a trece de la una la alta și cât de surprins va fi de ceea ce simte…
  • Accesorii. Rotițe, rulmenți, piulițe, robineți, și alte lucruri pe care cel mic le poate găsi în jurul lui. Va înțelege și va asocia relația dintre accesoriile de pe tabla senzorială cu obiectele reale din casă. De ex. Scaunul de birou se deplasează pe roți, rulmentul face roată să se învârtă, piulița strânsă fixează un obiect prins în șuruburi. Legături de cauzalitate utile și pentru cei mari, nu doar pentru copilași.
  • Țevi și tuburi. Super amuzante și interesante, prin care pot observa cum apar și dispar obiecte pe care le introduc printr-un tub, cum se rostogolesc mingiuțe sau alte obiecte și poți crea chiar un traseu pentru bile.  
  • Fermoare și capse. Copiii adoră sunetul fermoarelor și adoră să le închidă și să le deschidă. Îi fascinează la propriu și vor petrece mult timp cu aceste activități.
  • Întrerupătoare. Acestea sunt de-a dreptul hipnotizante. E nevoie să spun mai mult?
  • Tăbliță de scris și cretă. Ce poate fi mai frumos decât să admiri creațiile propriului copil, fără a fi nevoit să le ștergi de pe pereți? 🙂
  • Ușițe și mânere. Închis-dechis, închis-deschis, închis-deschis…te provoc să numeri de câte ori poate face acest lucru, fără să se plictisească…cum studiază mișcările și i se va părea tot mai interesant pe măsură ce înțelege cum funcționează și la ce folosește.
  • Instrumente muzicale. De exemplu, un xilofon. Nu poți să îi răpești șansa de a deveni un mare muzician cândva, trebuie să exerseze de mic. Și în plus, este super distractiv și îl va ține preocupat pentru mult timp.
  • Șireturi, panglici, sfori și noduri. Am lăsat la sfârșit ce era mai bun. Da, da, copiii adoră să încâlcească șireturile încercând să le lege, sau să dezlege noduri, ori să încerce să le lege la loc…doar privește-l cât de preocupat și absorbit va fi…Iar tu vei avea, în sfârșit, liniște.  

Deci, ce spui? Accepți provocarea?

Dacă te simți un mic meseriaș și vrei să încerci să faci propria placă, ne-am bucura să o vedem și noi, dacă ți-a folosit tot ce-ai găsit aici. Dar nu uita cât de important este să te asiguri că totul e perfect fixat, că nimic nu îl poate pune pe cel mic în pericol și nu se poate răni! Este un avertisment cât se poate de serios.

Și ca să parafrazez o celebră reclamă, momentul acela în care reușești să faci propria ta placă senzorială este de neprețuit. Pentru toate celelalte situații există Kidstory 🙂     

Serios, doar aruncă o privire pe site-ul Kidstory și ai să fii și tu fascinată de Busy board-urile noastre și căsuțele senzoriale, disponibile în atât de multe forme și culori, cu activități senzoriale ce îl vor captiva pe puiul tău încă din prima clipă, și pe tine odată cu el. Pentru mult, mult timp.

Sunt plăci lucrate cu cea mai mare responsabilitate la noi în țară, din materiale naturale, cu deosebită grijă și atenție la siguranța celor mici, ce le stimulează imaginația și îi invită la ore nesfârșite de joacă. Iar ție îți aduc momente binemeritate de relaxare.

Stau și mă-ntreb dacă vei mai dori să îți bați capul cu liste de cumpărături, alergătură prin magazine și muncă pe măsură, ca să o realizezi chiar tu.  

Noi, la Kidstory, suntem pasionați de joc, joacă și lumea copilăriei. La fel ca tine, suntem și noi părinți și am construit un mic univers al copilăriei, unde am adunat cele mai frumoase, sigure și ingenioase jucării pentru copii.

Așa cum îi ajutăm pe puii noștri să se dezvolte armonios, să învețe, să exploreze și să se joace în siguranță, la fel vom face și pentru ceilalți copii, oferindu-ți ție garanția calității jucăriilor pe care le găsești la noi.

 P.S. Dacă totuși te încumeți, arată-ne și nouă ce a ieșit 🙂

P.S.2 Dacă ai aflat informații folositoare despre plăcile senzoriale, ajută-i și pe ceilalți părinți să fie informați și dă SHARE la acest articol. Mulțumim!