Cu siguranță ai auzit de educația prin metoda Montessori și ai hotărât să te documentezi temeinic pentru a ști cum să aplici acest concept chiar la voi acasă.

Stilul de învățare Montessori este total diferit de metodele academice prezente în grădinițele și școlile tradiționale. Acesta poate fi aplicat încă de la naștere și continuat până în adolescență.

Camera de joacă este locul ideal pentru a-i face cunoștință copilului tău cu jucăriile Montessori, însă alegerea celor potrivite pentru vârsta și nevoile lui poate fi copleșitoare.

KIDSTORY a pregătit pentru tine un mini-ghid cu informații utile ce trebuie să le ai în vedere atunci când dorești să cumperi jucării educative Montessori.


Materiale naturale

Jucăriile realizate din lemn, lână, bumbac, metal, ceramică sau chiar piatră sunt ideale pentru inițierea celor mici cu principiile Montessori întrucât au rolul de a-i conecta direct cu natura. În plus, pot avea diferite texturi, greutăți și temperaturi, calități ce îi ajută pe cei mici să își dezvolte simțul tactil.

Alfabetar și Abac din lemn, jucărie Montessori

Una dintre cele mai populare jucării educative Montessori este Alfabetarul din lemn, care este și abac.

Plin de ilustrații în culori atractive și descrierea lor în limba engleză, cei mici vor învăța cu drag o mulțime de lucruri noi.

Cât mai aproape de realitate

Jucăriile Montessori sunt realizate astfel încât să reproducă realitatea cât mai mult și copiii să învețe cu ușurință despre lumea ce îi înconjoară. Cei mici nu sunt capabili să facă diferența între ce este real și ce nu, iar asta poate fi confuz pentru ei.

Puzzle de lemn cu animale si sunete

Așadar, dacă dorești să îți crești copilul sub umbrela Montessori, atunci optează pentru un puzzle cu animale și sunete ce le puteți vedea și auzi împreună la grădina zoologică.

Va învăța mult mai repede despre ele și va fi încântat să le poată studia mai bine.

Scop bine definit

Jucăriile trebuie să îi ofere copilului ocazia de a învăța ceva util, ceva ce poate întâlni în viața de zi cu zi. Astfel, având un scop anume, el va fi mult mai atras în activitate și va simți că este o parte importantă și competentă a propriei lumi.

Unul dintre principiile conceptului Montessori este să îi prezinți copilului doar câteva jucării în același timp, mintea lor nu trebuie forțată cu multe informații deodată. Atunci când are foarte multe jucării de unde să aleagă, diversitatea aptitudinilor pe care le poate învăța este mare și atunci copilul nu se poate concentra să facă o activitate de la cap la coadă.

Copiii nu au foarte multă răbdare, iar această jucărie educativă de tip puzzle are scopul de a-i învăța să se concentreze, să aibă răbdare și să își dezvolte abilitățile de gândire logică.


Este important ca noi, părinții, să observăm copiii și să îi ghidăm discret, dar eficient fără a interveni în procesul lor natural de învățare.

Metoda de învățare Montessori încurajează părinții să pregătească copiilor un spațiu cu jucării specifice vârstei. Întrucât învățarea vine din interior, acest lucru le permite copiilor să aleagă singuri cu ce vor să se joace și, implicit, ce abilități să își dezvolte mai mult.