Prin jocul de rol, copiii își însușesc o mulțime de cunoștințe și abilități, fiind considerate vitale de către specialiștii în educație pentru dezvoltarea normală a unui copil.

Învățarea prin joacă ocupă aici un rol central, însă la fel de important este procesul imaginativ și cognitiv prin care trece copilul pentru a fi parte din joc sau a crea unul.

Deasemenea, jocul de rol ajută la dezvoltarea inteligenței emoționale, exersarea empatiei prin imitarea anumitor personaje puse în situații diverse.

Jocul de rol dezvoltă creativitatea, simțul răspunderii și capacitatea de a lua decizii și a rezolva probleme.

Un copil care adoră jocul de rol, va avea un vocabular foarte bine dezvoltat, va socializa mult mai ușor, va fi mai prietenos și mai dezinvolt.

Ne amintim cu drag cum ne jucam și noi în copilărie de-a învățătoarea, medicul, constructorul, croitoreasa, vânzătoarea 😉 – și acum poate chiar îmbrățișăm aceste profesii. Putem afla la ce sunt talentați copiii noștri oferindu-le posibilitatea să practice jocuri de rol și astfel să îi încurajăm cât mai devreme să își urmeze calea.

Tu, dragă mamă și tată, puteți fi parte din aceste jocuri și cu această ocazie îl puteți învăța tot ce vă doriți! Astfel, bifați o mulțime de beneficii: timp de calitate împreună, învățarea unor lucruri care altfel ar fi mai greu înțelese și …. dacă nu știați, vă voi spune un secret – puteți afla ce vreți voi de la un copil care altfel nu ar spune în ruptul capului!:-)

Există copii mai timizi sau care pur și simplu atunci când îi întrebi „Cum a fost la grădiniță” îți răspund „bine”, dar nu îți povestesc niciodată!

Vă jucați de-a grădinița și puteți fi pe rând, tu educatoarea și el copilul. Mai aveți nevoie de ursuleți și păpuși care să fie îngrijitoarele și colegii. Garantat vei afla multe din ceea ce se petrece la grădiniță în acest fel!

Și acum să vedem cum începem să jucăm jocuri de rol dacă nu am mai făcut-o sau ce idei le mai putem da copiilor în joaca „de-a”!

Unul dintre cele mai populare jocuri de rol includ gătitul. Atât băieții cât mai ales fetele, adoră să se joace la bucătăria de jucărie. Bucătăriile pentru copii sunt cele mai căutate și reprezintă o achiziție inteligentă, deoarece copiii se joacă ani întregi cu ele! Singuri, împreună cu frații, surorile, cu prietenii sau părinții, copiii se joacă de-a gătitul și inventează rețete, moduri de preparare și de servire ingenioase. Piața jucăriilor abundă în felurite modele de bucătării și seturi care imită tot ce găsești într-o bucătărie adevărată. Pe Kidstory, găsiți tot ce vă puteți imagina: de la fructe și legume de tăiat, până la alimente de jucărie, seturi de tacâmuri, veselă, electrocasnice de jucărie și chiar jucării rezistente afară, în bucătăria cu noroi.

Pizza de noroi cu extra topping

Copiii pot schimba pe rând rolurile: bucătar, ajutor de bucătar, clientul la restaurant, chelnerul etc.

Este suficient să treci pe lângă un bloc în construcție pentru ca celor mici să le vină idei: ce-ar fi să ne jucăm de-a constructorii? Macarale, escavatoare, betoniere și alte utilaje sunt gata de muncă sub îndrumarea micilor constructori și conducători auto. Câteva cuburi sau seturi de construcție și vor avea propriile lor cartiere! Meșteri mari, vor aprecia un banc de lucru cu ciocane, piulițe, chei de jucărie și tot ce îi mai trebuie unui constructor adevărat!

Costumele de carnaval îi vor ajuta să intre și mai ușor în rolul persoanajelor pe care aceștia îi imită! Polițist, astronaut, pilot de curse, pilot de avion, medic, cercetător, bucătar – joaca prinde contur și devine din ce în ce mai serioasă.

Un joc de rol preferat de copii, este teatrul de păpuși! Păpușile de mână sunt haioase, iar copiii vor inventa replici și povești memorabile în compania lor!

Câte pasiuni, atâtea jucării! Sute de jucării te așteaptă pe Kidstory pentru a transforma o joacă obișnuită, într-o joacă cu multiple beneficii pentru dezvoltarea copiilor.

Voi de-a ce vă mai jucați? Inspiră-i pe ceilalți părinți și lasă-ne un comentariu!